Bilgi Diyarı
Ücretsiz Üye Ol Gold Üye OlWeb Siteniz Yoksa?

ÇEŞME

Çeşme, borularla gelen suyun bir oluk ya da musluktan aktığı düzenek. Evin mutfak, banyo, tuvalet gibi kısımlarında bulunduğu gibi umumi çeşmeler de vardır. Genellikle yol kenarlarında herkesin yararlanması için yapılan çeşmelerin yanı sıra bazen mahalle, köy meydanı, yayla vb. gibi ortak yaşam alanlarında da bulunur.

Farsça kökenli gözyaşı anlamına gelen çeşm kelimesinden türemiştir.

Tarihi çeşmeler

Osmanlı kentinin fiziki yapısında çeşmeler önemli bir yere sahiptir. Kentte hemen her mahallede en az bir çeşmenin bulunması gerekiyordu. Mahalle dokusunun oluşumunda ve gelişiminde çeşmeler belirleyici unsurlardan birisidir. Çoğunlukla düz kenar ve saçak silmeleriyle kuşatılan çeşme cepheleri, sâde görünümlü, düz-masif tasarımlara sahiptir. Sokak çeşmeleri tek, iki ve üç cepheli tasarımlar sergilerler. Mevcut çeşmeler arasında; bağımsız, bir duvarın yüzeyine ya da iki sokağın kesiştiği köşeye yerleştirilmiş örnekler bulunmaktadır. Çeşmelerin büyük bir bölümünde su haznesi bulunmaktadır.


Malzeme ve teknik

Selçuklu ve Osmanlı devri yapılarında; taş, mermer, tuğla, kiremit, kerpiç, alçı, harç, ahşap, demir ve kurşun türündeki yapı malzemeleri kullanılmıştır. Günümüzde ise daha çok demir, paslanmaz çelik, pirinç ve daha değişik metaller kullanılmaktadır. Kulplu, kulpsuz vb. gibi farklı tasarımları mevcuttur.

Video

ÇEŞME Resimleri

Kaynak

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87e%C5%9Fme,_%C4%B0zmir
http://www.cesme.gov.tr/
ÇEŞME
Haritada Gör
Yüzölçümü: 217 km2
Nüfus: 39,243
İnternet Sitesi: http://www.cesme-bld.gov.tr
Diğer İlçeler:
ALİAĞA
BAYINDIR
BERGAMA
BORNOVA
ÇEŞME
DİKİLİ
FOÇA
KARABURUN
KARŞIYAKA
KEMALPAŞA
KINIK
KİRAZ
MENEMEN
ÖDEMİŞ
SEFERİHİSAR
SELÇUK
TİRE
TORBALI
URLA
BEYDAĞ
BUCA
KONAK
MENDERES
BALÇOVA
ÇİĞLİ
GAZİEMİR
NARLIDERE
GÜZELBAHÇE
BAYRAKLI
KARABAĞLAR

İzmir İş Rehberi Bir Web Center Kuruluşudur.
Copyright © 2005 İzmir İş Rehberi Tüm Hakları Saklıdır